De rechtbank in Arnhem heeft maandag vijftien jaar cel opgelegd aan een 29-jarige man die vorig jaar zijn vriendin (24) om het leven heeft gebracht in Didam. De rechters vinden zijn verklaring, dat hij het onder invloed van zijn slaapstoornis heeft gedaan, niet aannemelijk.

Davey de R. zei dat hij zich niets kon herinneren van wat er die bewuste 21 december 2019 is gebeurd.

Volgens zijn advocaat kon het op De R.'s vriendin uitgevoerde geweld komen vanuit de slaapstoornis non-remparasomnie, waardoor de diepe slaap van een persoon verstoord wordt. Kenmerken van deze slaapstoornis zijn dat een persoon bijvoorbeeld verward kan zijn en automatische handelingen uitvoert.

Uit onderzoek is gebleken dat de man die nacht niet sliep. In de periode waarin hij zegt geslapen te hebben, appte hij zijn dealer, heeft hij porno bekeken en aan internetbankieren gedaan. Vier slaapdeskundigen hebben op zitting verklaard dat handelingen vanuit een slaapstoornis onaannemelijk waren bij hem, "gezien zijn cocaïne- en oxazepamgebruik van de dag ervoor".

De vriendin van de man bleek onder meer te zijn gestoken. De rechtbank noemt de wijze waarop de jonge vrouw is omgebracht "gruwelijk. Zo gruwelijk zelfs, dat het moeilijk is een ernstiger vorm van doodslag te bedenken. De rechtbank veroordeelt de man daarom tot de maximale gevangenisstraf van vijftien jaar cel."