De veiligheidsregio's Groningen en Twente hebben een brandbrief aan verschillende ministeries gestuurd waarin ze vragen om militaire ondersteuning in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie na berichtgeving van RTL Nieuws.

De veiligheidsregio's denken dat zonder de steun het zwartste scenario dreigt: het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd.

"De nood is ongekend hoog", schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. Het aantal besmettingen neemt toe in de zorgcentra en tegelijkertijd wordt het personeelstekort groter vanwege ziekteverzuim. "Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden", aldus Schuiling.

De Defensie-woordvoerder laat weten dat er in overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken naar de mogelijkheden. Deze overleggen lopen al, maar de huidige stand hiervan is onduidelijk.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat maandag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg, zei hij zondagavond in Nieuwsuur. "Collega's doen dit verzoek niet zomaar. Dan is er al gekeken hoe ziekenhuizen en verpleeghuizen elkaar kunnen helpen, dus als je dit vraagt is de nood tot grote hoogte gestegen", aldus Bruls. De zorgen spelen volgens hem ook bij andere regio's.

Ook tijdens de eerste golf in het voorjaar sprong het leger al bij in zorgcentra. Het militair medisch personeel hielp in Amsterdam en Amstelveen bijvoorbeeld bij het verplegen van patiënten met het coronavirus, maar ook bij het verplegen van dementerenden en bijvoorbeeld bij revalidatietrajecten.