Voor de voordeur van het huis van een misdaadverslaggever van dagblad De Limburger in het Limburgse Neer is zondag een handgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg om het explosief onschadelijk te maken en eventueel tot ontploffing te brengen, meldt de politie op Twitter.

Uit voorzorg hebben omwonenden hun huis moeten verlaten, zegt de politie. Ook de straat is uit voorzorg afgesloten. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de handgranaat en de achtergrond van het incident.

Journalist Jos Emonts zegt dat hij zelf de handgranaat vond en de politie inschakelde. "Ik was met de hond gaan wandelen. Aanvankelijk was ik eroverheen gestapt", zegt Emonts. Bij terugkomst zag hij het voorwerp alsnog en herkende hij het als een handgranaat. "Ik ga ervan uit dat dit met mijn werk te maken heeft", zegt de geschrokken rechtbankverslaggever.

Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger zegt op de website van de krant "geschokt" te zijn. Hij wil niet speculeren over een mogelijke link tussen de vondst van de handgranaat en het werk van de journalist. "De veiligheid van onze collega is onze allereerste prioriteit."

Oostra laat in een reactie weten nog geen ideeën te hebben waar de granaat vandaan zou komen. "Maar we laten ons niet intimideren en we laten ons niet leiden door dit soort terreur".

Hoofdredacteur De Limburger: 'Handgranaat is aanval op vrije pers'
50
Hoofdredacteur De Limburger: 'Handgranaat is aanval op vrije pers'