Een groep van zo'n honderd jongeren heeft in de nacht van zaterdag op zondag overlast veroorzaakt in Staphorst door onder een viaduct van de snelweg A28 zwaar vuurwerk af te steken en een vuurtje te stoken. De politie kreeg veel meldingen van overlast, zegt een woordvoerder.

De jongeren kwamen rond middernacht bijeen onder het viaduct. Volgens de woordvoerder was er geen sprake van een illegaal coronafeest, maar probeerden de jongeren met hun provocerende gedrag "de politie uit te lokken".

Hoewel het vanwege de maatregelen niet is toegestaan om buiten met meer dan twee personen samen te komen, besloot de politie niet in te grijpen om zo een confrontatie te voorkomen. De agenten hielden wel een oogje in het zeil om te voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Uiteindelijk viel de groep rond 2.30 uur langzaam uiteen.

Burgemeester Gerrit Jan Kok zegt tegen RTV Oost dat de gebeurtenis slecht is voor het imago van Staphorst. "Dit kan niet. Het gaat er deze tijd om dat mensen zich aan de regels houden, zowel wat betreft de coronaregels als wat betreft vuurwerk."

De regionale omroep schrijft verder dat Kok in de nacht heeft overlegd met de politie. "De politie heeft van een afstandje toegekeken en niet ingegrepen. Bewust. Als je optreedt in zo'n situatie, dan kan dat escalerend werken. De vraag is of je dat moet willen. Er zou zijn ingegrepen als er vernielingen waren aangericht, maar dat is niet gebeurd", aldus de burgemeester.