Ruim 200 kilo vuurwerk is woensdag ingeleverd op de tweede inzameldag voor vuurwerk. Bij de gemeente Rotterdam is 111 kilo vuurwerk afgegeven. In Utrecht, waar de inleveractie woensdag is begonnen, is 90 kilo aan de gemeente overhandigd.

De inzamelactie van de vier grote steden ging dinsdag van start in Rotterdam. Op de eerste dag werd 79 kilo vuurwerk ingeleverd.

"Er zit een stijgende lijn in en dat is mooi", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Uiteindelijk denken we in deze drie dagen een paar honderd kilo in te zamelen. " Donderdag is de laatste inzameldag in Rotterdam en Utrecht.

In Utrecht werd naast het vuurwerk ook 7,5 kilo noodsein ingeleverd. Dat is niet illegaal en bedoeld om af te steken voor het geven van een noodsignaal, bijvoorbeeld vanaf een boot.

De gemeente Utrecht is "best tevreden" over de eerste dag, laat een woordvoerder weten. "Elke cobra die niet onveilig in een schuurtje ligt of wordt afgestoken, is meegenomen."

Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken
149
Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken

Alle soorten vuurwerk welkom bij inzamelingsactie

Bij de inzamelingsactie kan al het vuurwerk worden ingeleverd bij de gemeente. Ook zwaar vuurwerk dat al illegaal was voor het vuurwerkverbod van dit jaar. Per persoon kan tot 25 kilo worden ingeleverd zonder dat een boete of strafblad volgt. In Amsterdam start de actie donderdag, in Den Haag op maandag.

Er kan alleen vuurwerk worden ingeleverd bij gemeenten die er een speciale inzamelingsactie voor hebben opgezet. Op deze manier hopen ze mensen te helpen die van hun vuurwerk af willen, maar niet weten waar ze het kwijt moeten.