De politie gaat met Kerst niet actief op zoek naar te volle woonkamers, zegt de Nationale Politie in gesprek met NU.nl. Wel grijpt de politie in bij excessen, zoals illegale feestjes.

"We zijn niet van plan door alle gordijnen te gluren", aldus een woordvoerder. "Bovendien kan een groep van tien mensen ook een huishouden zijn."

Bij buitensporigheden, bijvoorbeeld wanneer er overlast wordt ervaren, of "twintig mensen dansen in de woonkamer", wil de politie wel ingrijpen.

Maar dat kan niet zomaar, legt de woordvoerder uit. "Daarvoor moet toestemming worden gevraagd bij de officier van justitie. We mogen dus niet zomaar een woonkamer binnenstappen om boetes uit te delen."

Tijdens jaarwisseling focus op openbare orde

Tijdens Oud en Nieuw geeft de politie voorrang aan de handhaving van de openbare orde. Daarom verwacht de politie tijdens Oudejaarsavond minder bezig te zijn met de coronamaatregelen. "Maar als de drukte dat toelaat, handhaven we die natuurlijk wel."

De woordvoerder benadrukt dat het per politie-eenheid kan verschillen wat als een exces wordt geïnterpreteerd. Zo zei politiechef Wilbert Paulissen (Oost-Brabant) eerder op dinsdag tegen het Eindhovens Dagblad tijdens de jaarwisseling de grens te leggen bij een groep van tien mensen. "Dan gaan we echt wel aanbellen", aldus Paulissen tegen de krant.