Oud-hoofdcommissaris van de politie in Rotterdam Jan Blaauw is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs, laat de Rotterdamse politie maandagochtend weten.

Blaauw werkte veertig jaar bij de politie en klom op van straatagent tot hoofdcommissaris.

Na zijn pensionering schreef hij zestien boeken over het recherchewerk. Hij schreef onder meer over de Puttense moordzaak en de strijd tegen drugshandelaren.

"Met zijn 92 jaar heeft hij bijna tot aan het eind toe kunnen genieten van zijn drie kleinkinderen en van zijn tochten op de fiets. Hij is en was daarnaast een politieman in hart en nieren, ook na zijn pensioen", aldus een woordvoerder van de politie-eenheid Rotterdam.

Blaauw werd het gezicht van de nationale politie

Johannes Albertus Blaauw werd op 2 april 1928 in het Drentse gehucht Nieuw-Buinen geboren als vijfde telg in een gezin van tien kinderen. Zijn vader was politieman. In 1955 behaalde de ambitieuze Blaauw zijn inspecteursdiploma.

Hij ging op het Rotterdamse politiebureau Boezemsingel werken en daarna op verscheidene andere bureaus in de stad. Hij werd voor velen het gezicht van de nationale politie en in elk geval van de Rotterdamse politie.

Vier generaties Blaauw bij politie

Begin dit jaar werd zijn kleinzoon beëdigd bij de politie. Hij behoort tot de vierde generatie Blaauw die in dienst van de politie is gekomen. "Of hij het ooit tot hoofdcommissaris zal schoppen, zal de tijd ons leren. Ik ervaar het als een voorrecht dat ik dit in ieder geval vandaag nog mocht meemaken", zei Blaauw destijds.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries zegt op Twitter in reactie op het overlijden dat Blaauw "meesterlijk was en bovendien een geweldig mens. Speurders zoals hij zijn er helaas niet meer."