Mensen worden niet gestraft als ze eerder aangeschaft vuurwerk vrijwillig afgeven bij een speciaal inleverpunt van de gemeente, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. Hiermee reageert hij op het idee van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om zo'n "generaal pardon" in te voeren.

Verschillende burgemeesters stonden achter het voorstel van Aboutaleb en drongen er bij de minister op aan dit mogelijk te maken, zodat mensen indien gewenst veilig van hun vuurwerk af kunnen komen.

Het bezit van maximaal 25 kilogram vuurwerk is toegestaan, maar het is dit jaar verboden vuurwerk te vervoeren of af te steken. Daardoor zou het onmogelijk zijn om vuurwerk in te leveren, maar Grapperhaus heeft nu met het Openbaar Ministerie (OM) een vrijwaring afgesproken. Het OM zal dus niet achter vuurwerkbezitters aangaan als zij de pijlen en fonteinen uit eigen beweging inleveren.

Nu wordt nog gekeken hoe het plan kan worden uitgewerkt. Volgens Grapperhaus is het vooral belangrijk dat het vuurwerk "veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig opgeslagen" wordt. Dat betekent niet dat er een landelijk inzamelpunt komt.

Gemeenten nemen het voortouw

Grapperhaus benadrukt dat gemeenten het voortouw nemen. "Wij helpen eraan mee, we kijken zeker mee, maar hier hebben we ook te maken met de lokale verantwoordelijkheden", laat hij weten. Het is nog niet bekend welke en hoeveel gemeenten een inleverpunt voor vuurwerk gaan openen. Ze zullen de komst van zo'n locatie zelf bekendmaken.

Vrijwel al het vuurwerk is dit jaar verboden. Boven op het algemene verbod op zwaar vuurwerk dat eerder werd aangekondigd, komt er een eenmalig verbod op het lichtere vuurwerk, om zorgmedewerkers te ontzien. Alleen het zogeheten kindervuurwerk, bijvoorbeeld sterretjes, mag nog wel afgestoken worden.

Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken
149
Dit vuurwerk mag je met Oud en Nieuw nog wel afsteken