Het gerechtshof Arnhem en Leeuwarden heeft dinsdag de verboden op motorclubs Hells Angels en No Surrender in Nederland in stand gehouden. Het voortbestaan van de motorbendes vormt een gevaar voor de openbare orde en daarmee zijn civiele verboden volgens het hof gerechtvaardigd.

Beide beslissingen worden onderbouwd met verwijzingen naar het gewelddadige karakter van de motorclubs.

"Er is sprake van veelvuldig, soms zeer ernstige, gepleegde geweldsincidenten en wapenbezit waarbij leden van Hells Angels zijn betrokken, zowel wereldwijd als in Nederland", aldus het hof in Arnhem. "Het gaat daarbij om een structurele situatie, die niet los kan worden gezien van de cultuur van geweld die bij Hells Angels bestaat."

In het geval van No Surrender is er volgens het hof in Leeuwarden sprake van "een zeer gesloten organisatie met een militair karakter". "Broeders, die zich moeten houden aan strenge regels die draaien om loyaliteit, broederschap, respect en eer. Daarbij heerst er een traditie van intimidatie en geweld, die naar buiten toe wordt bewaakt door een strikte zwijgplicht."

Onlangs werden er in een strafzaak tegen oud-kopstukken van No Surrender nog celstraffen tot tien jaar opgelegd voor het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Henk Kuipers in zijn tijd als leider van No Surrender. (Foto: ANP)

Deskundigen twijfelen aan effect verbod

De civiele zaken die justitie tegen de verschillende motorbendes heeft aangespannen zijn tot nu toe succesvol te noemen. Onlangs werd Satudarah definitief door de Hoge Raad verboden, al twijfelen deskundigen wel over het effect van de verboden. Zo gingen enkele leden van een chapter van de Hells Angels in Haarlem verder onder de naam MC Hardliners.

Zowel Hells Angels als No Surrender kan nog in cassatie gaan tegen de beslissingen. In de uitspraak tegen No Surrender heeft het hof Leeuwarden laten weten dat de motorclub pas definitief wordt ontbonden als, bij het indienen van de cassatie, ook de Hoge Raad beslist dat het verbod in stand moet blijven.

Stelling

Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?
74
Motorclubs: Wie heeft ruzie met wie?