Duizenden klanten van Albert Heijn en Jumbo kunnen zaterdag hun boodschappen niet thuis ontvangen als gevolg van boerenblokkades bij verschillende distributiecentra. Bij Albert Heijn gaat het om zo'n 4.500 klanten, bij Jumbo om ongeveer 1.700. Een woordvoerder van Albert Heijn meldt dat alle getroffen klanten persoonlijk zijn geïnformeerd.

"Het is heel vervelend. We hoopten dat de boeren zouden inzien dat ze hiermee mensen duperen", aldus de woordvoerder van de supermarktketen zaterdag.

Albert Heijn liet eerder op de dag in een verklaring weten nog voor de Kerst in gesprek te willen gaan met de boeren, op voorwaarde dat de protesten worden beëindigd. Voor de boeren is deze toezegging ontoereikend. Zij willen die belofte zwart op wit zien en blijven tot die tijd de toegangswegen naar distributiecentra blokkeren.

Door de blokkades van enkele honderden boeren in Zwolle en Oosterhout kunnen vrachtwagens van leveranciers de distributiecentra niet meer bereiken. Daardoor hebben sommige supermarkten van de keten in het oosten van het land moeite met hun bevoorrading.

In Raalte (Overijssel) wordt al sinds vrijdagavond een distributiecentrum geblokkeerd van de Jumbo. Een woordvoerder zegt dat er een aantal online bestellingen is geannuleerd, maar dat er vooralsnog geen problemen zijn met de bevoorrading van de supermarkten.

De gemeente Raalte meldde zaterdag rond 22.00 uur dat het gesprek tussen de boeren en de Jumbo is afgerond en dat de demonstrerende boeren zullen vertrekken.

CBL: Blokkades onverantwoord in coronatijd

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, laat zaterdag aan NU.nl weten de boerenblokkades onacceptabel en onverantwoord te vinden in coronatijd. Volgens een woordvoerder laten veel mensen hun boodschappen thuisbezorgen om niet naar buiten te hoeven. Die thuisbezorging komt door de blokkades in gevaar.

Ook kunnen er lege schappen ontstaan, waardoor mensen later terug moeten komen. Daardoor kan extra drukte ontstaan. "Dat gaat tegen de boodschap in om zoveel mogelijk gespreid te winkelen", aldus het CBL. Over schade is het volgens de branchevereniging nog te vroeg om uitspraken te doen. Het CBL staat in contact met de autoriteiten om de voedselvoorziening niet verder te laten verstoren.

Ook in Geldermalsen worden zaterdag in- en uitgangen van een distributiecentrum met trekkers geblokkeerd. (Gelderland)

'Gaat om spontane acties van individuele boeren'

De boeren eisen betere prijzen voor hun producten. Ook willen ze dat supermarkten stoppen met het importeren van goedkopere producten uit het buitenland, wanneer in Nederland die producten ook worden gemaakt. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) zei vrijdag dat het om spontane acties van individuele boeren gaat.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle is zaterdagmiddag in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van het protest om de blokkades in zijn stad op te heffen. "We hebben begrip voor het standpunt, maar willen dat de blokkade stopt", aldus Snijders op Twitter.

Boeren protesteren bij distributiecentra in Gelderland
51
Boeren protesteren bij distributiecentra in Gelderland