Bij een explosie in het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk in de nacht van dinsdag op woensdag is de achtergevel van een Poolse supermarkt fors beschadigd, meldt de politie. Niemand raakte hierbij gewond.

De explosie vond rond 5.15 uur plaats. De Poolse winkel heeft de naam Biedronka, net als de twee supermarkten die een nacht eerder doelwit waren van een explosie. Volgens de politie is een verband tussen de drie incidenten aannemelijk.

Er is geen gevaar voor instorting van het pand in Beverwijk, meldt een politiewoordvoerder. De weekmarkt die normaal in de buurt wordt gehouden, wordt wat verschoven maar gaat gewoon door.

Burgemeester van Beverwijk Martijn Smit noemt de explosie "een grove aanslag met grote materiële schade". Volgens Smit werd de markt in de omgeving al wel opgebouwd op het moment dat de explosie plaatsvond. De burgemeester is volgens zijn woordvoerder blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Hij spreekt van een drama voor de eigenaar en een grote schrik voor de omgeving.

Het politieonderzoek is in volle gang, aldus de burgemeester, en daarbij is ook oog voor de overige Poolse supermarkten in de gemeente Beverwijk.

In de nacht van maandag op dinsdag werd zowel in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) als in Aalsmeer een Poolse supermarkt door een explosie verwoest. Door de brand die daarbij ontstond, moesten woningen worden ontruimd die zich boven de supermarkten bevonden. De winkel in Beverwijk is van dezelfde eigenaren als die in Aalsmeer, meldt het AD.

Ravage na explosie bij Poolse supermarkt in Beverwijk
60
Ravage na explosie bij Poolse supermarkt in Beverwijk

Winkels heten hetzelfde maar lijken niets met elkaar te maken te hebben

De drie getroffen winkels heten Biedronka, wat in het Pools lieveheersbeestje betekent. De grootste supermarktketen van het Oost-Europese land heet ook zo. De Nederlandse winkels lijken niets met die keten van doen te hebben, maar alleen dezelfde naam te voeren.

Eigenaar Mohamad Mahmoed van de winkels in Aalsmeer en Beverwijk zei geen banden met de winkel in Heeswijk-Dinther te hebben. Er zijn in Nederland zeker twaalf winkels met de naam Biedronka.