Een man uit Urk is zondag opgepakt omdat hij burgemeester Cees van den Bos van diezelfde plaats had bedreigd via sociale media. Na nieuwe vuurwerkrellen in Urk, in de nacht van zaterdag op zondag, werden dertien andere mannen ook ingerekend.

De burgemeester deed aangifte van de bedreiging, waarna de politie met het Openbaar Ministerie overlegde en de verdachte arresteerde.

Volgens de politie zijn de meeste mannen die werden opgepakt in verband met rellen tijdens het weekend rond de twintig jaar oud. Een van hen is veertig jaar.

De politie arresteerde ze op verdenking van verschillende feiten, zoals brandstichting, gooien met zwaar vuurwerk, poging tot zware mishandeling, bedreiging en negeren van het noodbevel.

Burgemeester Van den Bos stelde dat noodbevel zaterdagavond laat in, toen het opnieuw onrustig werd rond het Wilhelminapark in zijn gemeente. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om de rust te herstellen.

Twee agenten hebben volgens de politie ook aangifte gedaan. De ME en de politie werden bekogeld met stenen, flessen en zwaar vuurwerk en er werd hevig gescholden.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet maandag aan NU.nl weten dat de man die wordt verdacht van bedreiging van de burgemeester nog vastzit en dinsdag wordt voorgeleid. Ook twee anderen, die worden verdacht van mishandeling, zaten maandagmiddag nog vast.

Onrustige weken op Urk

Het is al wekenlang onrustig op Urk in het weekeinde. Er zijn al enkele tientallen arrestaties verricht. Tien relschoppers kregen vrijdag een gedragsaanwijzing voor twee weekeinden, wat inhoudt dat ze op vrijdag- en zaterdagavond thuis moeten blijven.

Ook stelde Van den Bos een samenscholingsverbod in en wees hij het gebied rond het Wilhelminapark aan als veiligheidsrisicogebied. De politie mag in zo'n gebied preventief fouilleren.

Volgens de gemeente en de politie ging het in het afgelopen weekeinde heel lang goed, totdat zaterdagavond kort voor middernacht de vlam alsnog in de pan sloeg. Zondag bleef het rustig.