Marco Kroon heeft donderdag bij het gerechtshof in Arnhem uitgelegd hoe zwaar het hem valt dat hij is veroordeeld voor schennispleging na een wildplasincident tijdens carnaval vorig jaar in Den Bosch. "Ik sta nu te boek als sex offender", aldus de met een Militaire Willems-Orde onderscheiden majoor.

Kroon staat terecht voor wildplassen, het geven van een kopstoot aan een agent en schending van de eerbaarheid door zijn ontblote geslachtsdeel te tonen.

Kroon begon de zitting bij het hof met het voorlezen van een persoonlijke verklaring. Die had hij op papier gezet omdat hij "emotioneel best aan zijn tax" zit. "Ik vind dat ik ten onrechte ben veroordeeld voor mishandeling en schennispleging", zei Kroon, die er spijt van heeft dat het zo is gelopen. "Ik betreur het voorval en de nasleep ten zeerste."

Verder zegt Kroon zich de kopstoot niet te kunnen herinneren, zijn psycholoog verklaarde dat hij lijdt aan PTSS. Mogelijk kreeg Kroon tijdens zijn aanhouding een herbeleving van traumatische gebeurtenissen in Kabul in Afghanistan, vertelde zijn behandelaar Jan Ambaum. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat daarbij geheugenverlies optreedt, aldus de defensiepsycholoog.

Kroon vindt dat hij deels de hand in eigen boezem moet steken. Hij heeft een blaasprobleem. "Ik was zeker geen voorbeeld. Ik reken zeker mezelf dingen aan. Ik had misschien nooit van huis moeten gaan, maar ik ben maar gewoon een mens. Met zwarte humor. En ik maak ook fouten."

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep geëist wat de rechtbank Kroon eerder oplegde: een taakstraf van honderd uur en een boete.

'Ik ga het huis niet meer uit, omdat ik me kapot schaam'

Volgens Kroon is zijn reputatie binnen Defensie voor altijd geschaad. Na de veroordeling in de eerste aanleg werd hij tijdelijk geschorst en is er melding gemaakt in zijn personeelsdossier. Door de militaire kamer in Arnhem kreeg hij eerder een taakstraf opgelegd. De rechters zagen voldoende bewijs dat hij een kopstoot had uitgedeeld, iets wat Kroon zelf ontkent.

Dat hij te boek staat als potloodventer doet hem pijn. "Ik sta nu te boek als sex offender. Ik heb een code gebroken. Een zedendelict is in militaire kringen het allerlaagste wat er is. Ik kan dit niet accepteren. Ik ga hier kapot aan. Ik ga het huis ook niet meer uit, omdat ik me kapot schaam."

Kroon heeft het kikkerpak dat hij tijdens carnaval droeg, meegenomen naar het hof. Hij wil daarmee aantonen dat het niet mogelijk is dat de agente zijn geslachtsdeel kon zien.