Vanwege een zieke verkeersleider zijn maandagochtend op diverse trajecten tientallen treinen uitgevallen. Volgens ProRail kon vanaf 9.00 uur niet meer worden gereden op de trajecten Utrecht-Arnhem, Utrecht-Ede-Wageningen en Utrecht-Rhenen.

Het gaat om in totaal veertig treinen. Inmiddels is een vervanger onderweg. Volgens de website van de NS verwacht ProRail dat de treinen om 11.00 uur weer kunnen gaan rijden.

ProRail kampte in de afgelopen periode al vaker met uitval van verkeersleiders. Er is een tekort aan personeel dat deze functie vervult.

De spoorwegbeheerder zegt hard bezig te zijn met de werving van nieuwe verkeersleiders. Zij houden het treinverkeer in de gaten en sturen dit aan.

ProRail zoekt nieuw personeel in andere beroepsgroepen

"ProRail heeft de capaciteit voor het opleiden van nieuwe treinverkeersleiders flink verhoogd, maar het blijft lastig om nieuwe medewerkers te vinden", aldus een woordvoerder. Daarom kijkt ProRail naar raakvlakken met andere branches om geschikt nieuw personeel te vinden.

Zo probeert de spoorbeheerder personeel te werven in de luchtvaartbranche, die zwaar getroffen is door de coronacrisis. "Wie de druk van de luchtvaartbranche aankan, zal misschien ook over de kwaliteiten beschikken om de drukste spoorwegen van Europa in goede banen te leiden", meent de zegsman. Ook wordt gekeken naar andere sectoren waarin veel ontslagen vallen, zoals de horeca- en cultuursector.

Voor de coronacrisis wisten treinverkeersleiders dagelijks ruim 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen in 5.500 treinen veilig op de bestemming te krijgen.