Bij een hobbypluimveelocatie in het Utrechtse Mijdrecht is bij diverse vogels vogelgriep vastgesteld, meldt het het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zaterdag. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de driehonderd aanwezige vogels geruimd.

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft een vervoersbeperking ingesteld voor een zone van 10 kilometer rond de locatie in Mijdrecht. Het gaat onder meer om een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte in de buurt van de locatie in Mijdrecht mogen tijdelijk niet vervoerd worden.

Eind oktober werd de zeer besmettelijke H5-variant van de vogelgriep aangetroffen bij twee zwanen in het Utrechtse Kockengen. Het ministerie van LNV voerde twee dagen later een ophokplicht in om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dit jaar werden al bedrijven in Groningen, Utrecht, Gelderland en Friesland geruimd. Het gaat tot nu toe om ruim een half miljoen dieren van zeven verschillende ondernemingen.

Het virus werd in 2013 voornamelijk via wilde vogels verspreid. Op die manier raakte ook pluimvee besmet. Strengere hygiëneprotocollen moesten besmetting van pluimvee voorkomen.

In 2014 werd op vier plekken vogelgriep van het type H5N8 aangetroffen. Na deze uitbraken heeft het toenmalige kabinet het land in vier regio's opgedeeld om vogelgriepuitbraken zo goed mogelijk in te kunnen dammen.

Ook in de jaren daarna dook het virus met enige regelmaat op, maar kon de uitbraak telkens worden beperkt tot hooguit enkele bedrijven.