Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het RIVM vrijdag.

Lager opgeleiden hebben vaker chronische klachten, aldus het RIVM. Als ze dan besmet raken met het coronavirus, is de kans groter dat ze ernstig ziek worden.

Bovendien kunnen ze hun werk minder vaak vanuit huis doen en bestaat het risico dat ze werkloos worden. Dat kan weer gevolgen hebben voor hun geestelijke gezondheid. "De combinatie van ontwikkelingen op dit gebied geeft een zorgelijk beeld, zeker als de pandemie nog lang aanhoudt", aldus het RIVM.

Het instituut adviseert om bij coronamaatregelen niet alleen rekening te houden met de volksgezondheid en de economie, maar ook met andere aspecten als "eenzaamheid, het kunnen voeren van eigen regie, kwaliteit van leven en zingeving".

Ook ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zullen de gevolgen voelen, schrijft het RIVM. Daarbij ziet het instituut dat er een kloof is ontstaan tussen jongeren en ouderen. Dit kan "de solidariteit tussen generaties verder onder druk zetten".

Meer dan een half miljoen Nederlanders zijn inmiddels positief getest op het coronavirus en minstens 9.000 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Het coronavirus wordt waarschijnlijk een van de drie belangrijkste doodsoorzaken van dit jaar, voorspelt het RIVM.