Jan-Willem Schut, een politieagent en vlogger met ruim 260.000 volgers, is met de dood bedreigd, laat hij zondag weten via Twitter. In het dreigement wordt gerefereerd aan de uitzending van onderzoeksprogramma Zembla van afgelopen donderdag, waarin misstanden rond de inzet van politiehonden werden aangehaald.

Schut voegde een screenshot van het bericht aan zijn tweet toe. Daarin worden het Openbaar Ministerie (OM) en de politie onder meer "fascistische mannenbroeders" genoemd.

"Daar gaan we wat aan doen. Ik zal mijn vrinden in the Netherlands opdracht geven jouw privéadres te achterhalen", vervolgt de afzender. Ook vraagt hij zich af of de kogelwerende vesten van de Nederlandse politie tegen een kalasjnikov bestand zijn.

Schut heeft aangifte van doodsbedreiging gedaan. De agent is zelf niet in de uitzending van Zembla te zien en heeft voor zover bekend niets met de daarin besproken misstanden te maken.

Politiechef van de landelijke eenheid Jannine van den Berg neemt het dreigement hoog op. "Bedreigingen als deze vinden we te ver gaan. Los of het juridisch voldoende voor een aangifte is, verdienen onze politiemensen zoals Jan-Willem zulke reacties niet!", aldus Van den Berg.

Verwijzing naar Zembla-uitzending

In de uitzending van Zembla stond een arrestatie met een politiehond centraal. Bij deze arrestatie in maart gebruikten agenten buitensporig veel geweld, concludeerde het OM.

Zembla toonde beelden van de arrestatie van een verdachte die onder invloed van lachgas was en overlast veroorzaakte. De man werd met behulp van een politiehond overmeesterd en daarna getaserd. Toen de verdachte op de grond lag, bleven agenten geweld gebruiken. Bovendien bleef de hond bijten, hoewel de hondengeleider het dier meermaals het bevel gaf om los te laten.

Korpschef Henk van Essen heeft naar aanleiding van de uitzending laten weten te willen onderzoeken of de geldende richtlijnen voor de inzet van diensthonden "de gewenste werking" hebben.