Kick Out Zwarte Piet (KOZP) schrapt de demonstratie die zondagmiddag in Eindhoven zou plaatsvinden, meldt de actiegroep zaterdagavond. De groep ziet ervan af vanwege een geplande tegendemonstratie van aanhangers van Pegida, die vlak naast KOZP mogen demonstreren op het Stadhuisplein.

KOZP voelt zich naar eigen zeggen door gemeente en politie beperkt in de demonstratievrijheid. Er zouden vakken voor KOZP-betogers en Pegida-aanhangers komen en daardoor zouden de twee groepen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De actiegroep weigert te demonstreren onder deze "opgesloten" omstandigheden.

"KOZP wil niet deelnemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van onze demonstranten serieus nemen", valt te lezen in de verklaring.

Woordvoerder Elvin Rigters van de actiegroep vreest dat de aanwezigheid van Pegida bovendien een "aanzuigende werking" heeft op hooligans en mensen die geweld tegen KOZP-demonstranten willen gebruiken, zoals afgelopen weekend in Maastricht gebeurde.

Demonstratie in Venlo eindigt in ongeregeldheden

Ook de KOZP-demonstratie in Venlo van zaterdag liep uit op ongeregeldheden. Tegendemonstranten gooiden vuurwerk en eieren naar de politie en de KOZP-demonstranten. De politie hield vier tegendemonstranten aan. Twee van hen worden verdacht van mishandeling. Op de demonstratie kwamen zo'n tweehonderd aanhangers van KOZP af.

Voor de demonstratie in Eindhoven hadden zich al zo'n vijfhonderd mensen aangemeld. KOZP houdt zondag in plaats daarvan een virtuele demonstratie via sociale media.

De aanhangers van Pegida lieten eerder al weten niet meer te gaan demonstreren in het door de gemeente aangewezen vak op het Stadhuisplein. Ze sluiten zich aan bij een demonstratie van voorstanders van Zwarte Piet op de Markt in Eindhoven.