Meerdere ontvangers van de poederbrieven die deze week door heel Nederland zijn opgedoken, kregen lichte gezondheidsklachten door die poederbrieven, meldt de politie vrijdag. Ook heeft de politie een foto van een van de brieven gedeeld.

De slachtoffers hadden ademhalingsproblemen en branderige ogen, aldus de politie.

De recherche doet momenteel onderzoek naar de herkomst van de brieven. Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van een en dezelfde afzender. Om wat voor poeder het precies gaat, wil de politie niet zeggen.

Het adres van de afzender, een postadres in Den Haag, werd meerdere keren gebruikt, maar niet bij alle brieven, meldt de politie in gesprek met NU.nl.

De politie vraagt ontvangers van een verdachte brief voorzichtig te zijn. "Krijgt u een dergelijke poederbrief, bestaande uit een enveloppe met een wit kaartje en een onbekende poeder, open deze brief dan niet verder en bel direct 112."

Op donderdag werden er in totaal drie poederbrieven bezorgd: twee bij panden in Amsterdam en één bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Op dinsdag en woensdag werden poederbrieven aangetroffen bij verschillende bedrijfspanden, hotels en ziekenhuizen. Er zijn in totaal negentien brieven bezorgd.

Locaties waar poederbrieven zijn gevonden

  • Amsterdam: twee hotels, een pand van redacties van DPG Media en panden aan de Basisweg, Weteringschans, Rooseveltlaan, Jan Tooropstraat, Overschiestraat, Prinsengracht en het Dijsselhofplantsoen
  • Rotterdam: het Ikazia Ziekenhuis en een pand van DPG Media aan het Delftseplein
  • Best: een drukkerij van DPG Media
  • Amersfoort: een uitgeverij van het Nederlands Dagblad
  • Utrecht: een nog onbekende locatie op een bedrijventerrein aan de Hudsondreef
  • Leusden: een kantoor aan de Kastanjelaan
  • Roermond: het Laurentius Ziekenhuis