Het aantal sterfgevallen in Nederland was vorige week opnieuw groter dan verwacht. Van 9 tot en met 15 november zijn naar schatting 3.600 personen overleden. Dat zijn er ongeveer 650 meer dan verwacht kan worden voor deze periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige sterftecijfers.

In de twee voorgaande weken overleden per week zo'n zevenhonderd meer mensen dan je zou mogen verwachten op basis van het aantal sterfgevallen in dezelfde periode in voorgaande jaren. Nederland heeft al zeven weken te maken met zulke oversterfte, vooral in de provincie Zuid-Holland. Dit hangt samen met de tweede coronagolf.

De GGD's registreerden vorige week de overlijdens van 327 coronapatiënten, aldus het CBS. Dat is ongeveer de helft van de oversterfte in die zeven dagen. Het werkelijke aantal overleden coronapatiënten is waarschijnlijk groter, mede doordat er geen meldplicht is voor coronagerelateerde sterfgevallen en niet iedereen zich op het virus laat testen.

Het CBS meldt dat de sterftecijfers onder ouderen vorige week opnieuw hoger waren dan gemiddeld voor deze periode. Volgens de schattingen overleden bijna 2.100 tachtigplussers en 1.100 mensen in de leeftijd van 65 tot 80 jaar. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van een week eerder.

Ook oversterfte tijdens eerste coronagolf

De coronapandemie werd in maart voor het eerst zichtbaar in de cijfers van het CBS. Nederland had tijdens de eerste coronagolf negen weken lang met oversterfte te maken. Vermoedelijk zijn toen tienduizend personen overleden aan COVID-19, hoewel bij een deel van hen niet officieel een coronabesmetting is vastgesteld.

Op basis van de voorlopige cijfers kan geconcludeerd worden dat tijdens de tweede golf duizenden meer personen zijn overleden dan verwacht. Pas later wordt duidelijk welk percentage van de oversterfte toe te schrijven is aan het coronavirus.

Oversterfte per week (nog niet definitief)

  • Week 46: 650 sterfgevallen
  • Week 45: 700 sterfgevallen
  • Week 44: 700 sterfgevallen
  • Week 43: 600 sterfgevallen
  • Week 42: 400 sterfgevallen
  • Week 41: 150 sterfgevallen
  • Week 40: 200 sterfgevallen
  • Week 39: 100 sterfgevallen

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.