De docent van het Rotterdamse Emmauscollege die vanwege dreigementen is ondergedoken, zit voorlopig nog thuis. De Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi liet donderdag in een commissievergadering weten dat de leraar "nog niet voor de klas wil staan".

De docent dook onder nadat hij werd bedreigd vanwege een spotprent die in de klas hing. Een paar leerlingen van de school zagen er de profeet Mohammed in. Ze spraken van godslastering en eisten dat de docent de tekening verwijderde. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op sociale media, waarna al snel dreigementen aan het adres van de docent geuit werden.

Omdat het politieonderzoek nog loopt, is niet bekendgemaakt wie de foto als eerste op internet heeft gezet en of diegene een leerling van de school is.

Er zijn volgens Kasmi geen leerlingen van de school in de Rotterdamse wijk Oosterflank geschorst, "maar daar heeft de politiek geen invloed op". "Het is aan het schoolbestuur om daar actie op te ondernemen", zegt de wethouder. Er hebben zich in Rotterdam geen vergelijkbare incidenten voorgedaan, aldus Kasmi.

De VVD-fractie opperde een expertmeeting met een breed scala van experts, waaronder leraren en schoolbesturen om te onderzoeken wat er speelt op scholen, maar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb twijfelt daarover.

Hij verwijst naar de gezamenlijke verklaring die Rotterdamse onderwijsinstellingen begin deze week naar buiten brachten. Daarin staat dat het onderwijs een veilige plek moet zijn waar in alle vrijheid van elkaar kan worden geleerd.

Volgens Aboutaleb viel eruit op te maken dat de schoolbesturen ook de rust en het vertrouwen willen om dit zelf te organiseren. Wel wil Aboutaleb dat op scholen gesprekken over vrijheid worden gevoerd.