Een Ferrari die 26 jaar geleden als vermist werd opgegeven en medio juli per toeval uit het IJ werd gevist door de Amsterdamse politie, wordt alsnog uit elkaar gehaald. Een poging van de sloper om de wagen te redden door het voertuig tentoon te stellen in het aquarium van ARTIS, is mislukt.

Sloper Lowie Hoedt Jr van autodemontagebedrijf De Ooyevaar had van de politie de opdracht gekregen om de Ferrari Mondial uit 1987 te vernietigen, maar stelde de sloop uit. Hoedt Jr. kon het "niet over zijn hart verkrijgen" om de auto niet terug te geven aan Amsterdam.

Een plek in het aquarium van ARTIS was volgens hem ideaal, omdat een deel van het verblijf gewijd is aan het Amsterdamse onderwaterleven. Ook de politie was bereid een uitzondering te maken.

De plek waar de Ferrari zou komen te staan was echter afhankelijk van de renovatieplannen van de dierentuin. Die zijn door de coronacrisis op de lange baan geschoven, omdat ARTIS veel inkomsten misloopt en afstevent op een miljoenentekort, berichtten andere media eerder.

'100 procent zeker dat de auto uit elkaar gaat'

"We kunnen niet nog langer wachten. We weten niet wanneer de renovaties achter de rug zijn, dat kan nog een jaar duren", aldus de sloper in gesprek met NU.nl. Volgens Hoedt Jr. is het nu "100 procent zeker" dat de auto uit elkaar gehaald wordt. ARTIS was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Ooyevaar werd medio juli overstelpt met reacties nadat berichtgeving naar buiten kwam over de mogelijke sloop van de auto. Niemand kon echter vertellen hoe en waarom de auto in het IJ was beland. De politie trok het voertuig met grote moeite uit de modder, waarna vastgesteld werd dat de Ferrari gestolen was. Het misdrijf was verjaard.