Zo'n 580 mensen kregen vorig jaar te horen dat ze met hiv besmet zijn geraakt. Dat zijn er minder dan in het jaar ervoor (664). In 2015 ging het nog om 941 nieuwe infecties.

Volgens het Aidsfonds is de aidsepidemie in Nederland met deze afname echter nog niet opgelost.

"Naar schatting 1.730 mensen met hiv kennen hun hiv-status niet. Mensen die langer rondlopen met een onbehandelde hiv-infectie hebben meer kans op langdurige gezondheidsschade. Mensen die niet weten dat ze hiv hebben en wier virus niet onderdrukt wordt, kunnen onwetend hiv verder overdragen", aldus het Aidsfonds.

De gemiddelde tijd tussen het moment dat iemand hiv oploopt en het moment dat de diagnose gesteld wordt, werd in 2019 geschat op 2,6 jaar. Volgens het Aidsfonds komen nog steeds veel mensen met een hiv-besmetting te laat in de zorg terecht.

Vorig jaar zijn achttien mensen in Nederland overleden aan aids, veelal doordat te laat ontdekt is dat ze met hiv besmet waren. In 2018 ging het om twintig doden.

De meeste mensen met hiv in Nederland kennen hun hiv-status, worden behandeld met medicijnen en dragen een onderdrukt hiv-virus bij zich. Dat betekent dat zij net zo lang en gezond leven als anderen en het virus niet meer door kunnen geven.

Hiv-besmettingen Nederland