In de Brabantse gemeenten Oisterwijk, Vught en Boxtel hebben de lokale partijen grote winsten behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in de nieuwe Groningse gemeente Eemsdelta was een lokale partij de grote winnaar. De verkiezingen vonden woensdag plaats vanwege gemeentelijke herindelingen.

De verkiezingen van woensdag waren de eerste Nederlandse verkiezingen sinds de coronapandemie. Het is nog onduidelijk of die invloed heeft gehad op bijvoorbeeld het opkomstpercentage.

De VVD en de Partij Gemeente Belangen wonnen in Oisterwijk, waar ze elk zes zetels kregen. PRO, Algemeen Belang en CDA bemachtigden drie zetels en D66 veroverde er twee. 45 procent van de stemgerechtigden in deze gemeente kwam opdagen.

Gemeentebelangen haalde de meeste stemmen in Vught en kreeg zes zetels. D66 werd de op een na grootste met vijf zetels. De gecombineerde lijst van PvdA en GroenLinks kreeg, evenals de VVD, vier zetels. Het CDA haalde er drie en de SP kwam uit op één. 51 procent van stemgerechtigden kwam opdagen.

In Boxtel werd BALANS de grootste partij. Daar is echter nog geen zetelverdeling bekendgemaakt: die volgt vrijdag pas. Combinatie95 eindigde op de tweede plek, gevolgd door CDA, PvdA/GroenLinks, VVD, SP en D66. Onderaan eindigde INbox. Het opkomstpercentage in Boxtel was ongeveer 47 procent.

Lokaal Belang Eemsdelta laat concurrentie ver achter zich

Lokaal Belang Eemsdelta wist elf zetels te winnen in Eemsdelta en liet de concurrentie daarmee ver achter zich. De PvdA haalde vijf zetels. ChristenUnie, VVD en CDA wonnen er drie en GroenLinks en Gemeentebelangen Eemsdelta kwamen uit op twee zetels. Ongeveer 44 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Vanaf 1 januari worden Boxtel, Vught en Oisterwijk een stukje groter door de opdeling van de gemeente Haaren: Oisterwijk krijgt het dorp Haaren, Boxtel krijgt Esch en Vught krijgt Helvoirt. De Groningse gemeente Eemsdelta bestaat uit Delfzijl, Appingedam en Loppersum.