Danny V., de man die CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tijdens een demonstratie belaagde, heeft woensdag spijt betuigd bij de politierechter in Den Haag. "Het is stom. Het had gewoon niet moeten gebeuren", aldus de 26-jarige verdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de man een celstraf van vier maanden krijgt, waarvan één maand voorwaardelijk.

Beelden van het incident, dat op 20 augustus plaatsvond, werden woensdag in de rechtszaal getoond. Hierop is te zien dat de CDA'er door een groep betogers minutenlang wordt gevolgd, terwijl hij zegt dat hij zich er niet prettig bij voelt.

Een man, nu geïdentificeerd als V., scheldt het Kamerlid op enig moment uit voor "kankerhond" en "kankermongool" en zegt dat hij hem zal doodslaan. "Dat is niet zo netjes natuurlijk", zo zegt Heerlenaar V. woensdag tijdens de behandeling van zijn zaak.

V. was die dag onder invloed van alcohol, maar weet zelf niet meer hoeveel biertjes hij precies had gedronken. "Het waren er meer dan één." Later die dag werd hij in de binnenstad opgepakt voor openbare dronkenschap. Hier heeft hij filmpjes van op Facebook geplaatst, waarin hij de agenten uitscheldt voor "tyfusratten".

Het is niet de eerste keer dat V. voor de rechter staat. Hij is meerdere keren opgepakt voor onder meer openbare dronkenschap, openlijk geweld en diefstal. Twee keer kreeg hij een taakstraf, waarvan hij er één uitvoerde. Op de vraag waarom hij die ander niet heeft uitgevoerd, luidde V.'s antwoord: "Geen zin in."

Het Openbaar Ministerie (OM) noemt het incident volstrekt onacceptabel. De officier van justitie vindt het niet alleen een aanval op de democratie, maar gezien de coronamaatregelen ook schandalig dat V. op centimeters van het gezicht van de CDA'er stond.

Omtzigt voelde zich bedreigd

De CDA'er heeft zelf verklaard dat V. zich fysiek intimiderend, agressief en opgefokt gedroeg. "Ik sloot niet uit dat hij mij aan zou kunnen vallen", aldus de verklaring van Omtzigt.

Hij heeft de woordelijke bedreiging op dat moment niet gehoord. Uiteindelijk kon hij ontkomen aan de belagers door het ministerie van Financiën binnen te gaan, waar hij een tijd heeft moeten bijkomen. Pas een dag later vernam hij dat hij met de dood was bedreigd.

De advocaat van de man vindt een taakstraf daarom meer op z'n plaats. Ook benoemt hij dat V. zijn leven op de rit probeert te krijgen en behandeld wordt bij de ggz. Dit zal met een gevangenisstraf bemoeilijkt worden, volgens de verdediging.

Arib: 'Een absolute schande'

Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte van de belaging en sprak van "een absolute schande". Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag van de personen, die hij "onbeschoft en onopgevoed" noemde.

De groep demonstreerde tegen het coronabeleid. Die bewuste dag liep de demonstratie ook op andere locaties uit de hand en werden agenten belaagd.

Betogers belagen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in Den Haag
74
Betogers belagen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in Den Haag