Vele honderden tegendemonstranten zijn zondag afgekomen op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op het Vrijthof in Maastricht. De mobiele eenheid (ME) voerde charges uit en moest onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand houden. Ook werd er met vuurwerk naar de politie gegooid.

De demonstratie zou om 14.00 uur beginnen en duurde tot 16.00 uur. De locatie van de KOZP-demonstratie was op het laatste moment verplaatst van het Vrijthof naar het Mosae Forum, liet de actiegroep weten. Een handjevol KOZP-betogers ging echter alsnog naar het Vrijthof.

Op nog onbevestigde beelden op Twitter is te zien dat een groep mensen daar één kant op rent (vermoedelijk naar de KOZP-demonstranten, maar dat is niet zichtbaar) en "Zwarte Piet, Zwarte Piet" scandeert. Mondkapjes worden op de beelden bijna niet gedragen en ook de verplichte 1,5 meter afstand wordt niet in acht genomen.

De politie bevestigt aan NU.nl dat het onrustig was in de Limburgse stad. Toen de sfeer grimmig werd, heeft de ME moeten ingrijpen door tussen de twee groepen in te gaan staan.

KOZP: 'Vrijheid onterecht ingeperkt'

"Terwijl de demo van KOZP netjes is aangemeld, wordt wederom de vrijheid van de organisatie en de demonstranten onterecht ingeperkt", laat de actiegroep in een reactie weten na het nieuws dat hun demonstratie moest worden verplaatst. "Naar aanleiding van een grote groep hooligans die nu aanwezig is op het Vrijthof, worden de stemmen van de KOZP-demonstranten beperkt en ondermijnd."

KOZP gaf die reactie vóór bekend werd dat tegenbetogers slaags raakten met de ME. Daar heeft KOZP dus nog niet op gereageerd.

In Breda hadden zaterdag zo'n vijftig aanhangers van KOZP korte tijd gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Ook toen was er een tegendemonstratie van ongeveer dertig aanhangers van Zwarte Piet. Die demonstratie verliep vreedzaam.

Politie grijpt in bij KOZP-protest dat honderden tegenbetogers trekt
49
Politie grijpt in bij KOZP-protest dat honderden tegenbetogers trekt