Al 229 dagen op rij is de temperatuur boven de 10 graden gestegen in De Bilt. Sinds het begin van de metingen is de maximumtemperatuur nog nooit zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. Vanaf 1 april is de maximumtemperatuur niet meer onder de 10 graden geweest, meldt Weeronline zondag.

Het vorige record werd in 2011 gevestigd. Toen kwam de maximumtemperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers.

Een reeks van 200 dagen of meer met maximumtemperaturen van 10 graden of hoger in De Bilt kwam tot dusver slechts voor in 16 van de 120 jaren dat de temperaturen worden gemeten. Opvallend daarbij is dat van die zestien jaren er tien in deze eeuw vallen en slechts zes in de hele twintigste eeuw.

Dat zulke lange reeksen met zachte dagen vaker voorkomen is volgens Weeronline volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden.

Ook recordlange periode zonder matige vorst in De Bilt

Dat de temperaturen hoger liggen, is ook te zien aan de hoeveelheid dagen dat het vriest in De Bilt. Zaterdag stond het aantal dagen waarop geen matige vorst (-5 graden) werd gemeten in De Bilt op 663: een recordlange periode.

De laatste keer dat het matig vroor bij het meetstation was op 21 januari 2019, toen het afkoelde naar -8,1 graden.

Het vorige record hield 662 dagen stand en liep van 1 april 2013 tot en met 22 januari 2015. In de winter van 2014 was de laagste temperatuur op het hoofdstation -3,1 graden.

De laagste temperatuur van 2020 tot nu toe is -4,3 graden en werd gemeten op 25 maart. Als komend jaar ook zonder matige vorst verloopt is dat een unicum. Sinds het begin van de metingen is het nog nooit voorgekomen dat de temperatuur twee jaar op rij niet lager is geweest dan -5 graden.