De politie en het Openbaar Ministerie doen vrijdag een dringende oproep om zogenoemde 'pedojacht' te staken. De afgelopen maanden zouden meer dan 250 incidenten zijn waargenomen waarbij burgers het heft in eigen hand namen en vermeende kindermisbruikers opzoeken, mishandelen, bedreigen en aan de publieke schandpaal nagelen.

Volgens een woordvoerder van de Korpsleiding gaat het om een periode van zo'n twee tot drie maanden.

"Burgers denken dat ze ons helpen, maar ze duwen ons eerder van de wal in de sloot", vertelt hoofd burgeropsporing Oscar Dros van de politie. De mensen die jacht maken op pedoseksuelen zouden agenten met veel extra werk opzadelen, wat ten koste zou gaan van het zoekwerk naar kindermisbruikers.

Dros roept burgers op te stoppen met uitlokken, aanhouden en het spelen van eigen rechter. "Heb je vermoedens van kindermisbruik, kom dan naar ons", vervolgt hij. Volgens de politiewoordvoerder begrijpen burgers soms niet dat agenten niet meteen kunnen ingrijpen, maar eerst bewijs moeten verzamelen. "Dat kost tijd en die werkzaamheden zijn vaak onzichtbaar voor het publieke oog", aldus Drost.

De politie en het OM schrijven dat de afgelopen weken is gekeken naar een mogelijkheid voor burgers om bij te dragen aan het opsporen van verdachten van kindermisbruik. Behalve het melden van verdachte situaties wordt geen concrete samenwerkingsmogelijkheid genoemd.

Eind oktober vond in Arnhem een fatale mishandeling plaats van een 73-jarige man. Een groep jongeren zou hem hebben belaagd na een uit de hand gelopen confrontatie, stelt de advocaat van de verdachten. De politie houdt er rekening mee dat de man het slachtoffer is geworden van een 'pedojacht'.