Ga dit jaar met Sint-Maarten niet langs de deuren om snoep op te halen, luidt de dringende oproep van drie veiligheidsregio's in Noord-Holland en de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Twente en Utrecht. Er zijn ook regio's waar het niet wordt afgeraden. Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl.

De genoemde veiligheidsregio's scharen zich hiermee achter premier Mark Rutte, die twee weken geleden adviseerde feesten als Sint-Maarten en Sinterklaas dit jaar alleen in zeer kleine kring te vieren.

Traditiegetrouw gaan veel Nederlandse kinderen op 11 november met lampionnen langs de deuren om al zingend snoep op te halen. Sint-Maarten wordt niet overal in het land gevierd, al is de traditie steeds populairder aan het worden.

"Met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet. De regio Amsterdam-Amstelland bevindt zich op het hoogste risiconiveau en het aantal besmettingen neemt nog steeds toe", aldus Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

'Ouders dragen verantwoordelijkheid voor gezondheid van hun kind'

Eerder raadde de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ook af om tijdens Sint-Maarten de straat op te gaan. "Ouders dragen de verantwoordelijkheid voor de keuze om kinderen op 11 november wel of niet langs de deuren te laten gaan", zegt de woordvoerder in een verklaring. "Maar om nieuwe besmettingen met het coronavirus te voorkomen, wordt dit sterk afgeraden."

In Noord-Hollandse veiligheidsregio's Zaanstreek-Waterland en Kennemerland mogen kinderen wel langs de deuren, maar wordt aangeraden alleen in kleine groepjes te gaan en afstand van de mensen in de deuropening te houden.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond stelt dat het "allesbehalve verstandig is om dit soort dingen wel te gaan doen als we het virus eronder willen krijgen". "We rekenen erop dat ouders die verantwoordelijkheid ook nemen." Bij deze mening sluit ook de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zich aan.

In Groningen wordt aangeraden alleen in zeer kleine groepjes langs de deuren te gaan. (Foto: ANP)

Utrecht viert Sint-Maarten dit jaar online

Sommige veiligheidsregio's hebben een uitgebreide verklaring op de website geplaatst. "In Utrecht heeft Sint-Maarten een heel speciale betekenis", legt een woordvoerder uit. "Want de heilige is de schutspatroon van onze stad."

Maar met lampionnen de straat opgaan, is onverstandig en onwenselijk, beklemtoont hij. "In plaats van de traditionele Sint-Maarten-parade is er nu een online lichtfeest waar mensen veilig thuis van kunnen genieten."

Ook de Veiligheidsregio Twente vraagt kinderen en hun ouders om Sint-Maarten dit jaar op een andere manier te vieren, bijvoorbeeld door thuis alsnog de liedjes te zingen.

'Hou afstand en geef alleen voorverpakte traktaties'

Er zijn meer regio's waar wel met lampionnen mag worden gelopen, zoals Groningen, Drenthe, Friesland en Gelderland-Midden. Daar worden wel voorwaarden aan gesteld.

In Groningen, waar het feest elk jaar zeer enthousiast wordt gevierd, wordt het advies gegeven om met zeer kleine groepjes langs de deuren te gaan. "Wel moeten mensen erop letten dat de zingende kinderen 1,5 meter afstand van de voordeur houden."

"Ouders moeten ervoor zorgen dat de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk blijven", schrijft de veiligheidsregio op de website. Verder wordt geadviseerd om vanwege het coronavirus alleen voorverpakte traktaties uit te delen. "En wie klachten heeft, kan beter niet de deur opendoen."

Verbetering: In de intro van dit artikel noemden we eerst Noord-Holland een veiligheidsregio, waarmee we de indruk wekten dat voor heel Noord-Holland het advies geldt om met Sint-Maarten niet langs de deuren te gaan. Maar Noord-Holland is opgedeeld in vijf veiligheidsregio's die niet allemaal dit advies geven.