Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie heeft zondagavond kritiek geuit op teksten van Radicaal, de jongerenorganisatie die verbonden is aan de politieke partij BIJ1. Radicaal heeft zich negatief uitgelaten over het werk van agenten en de coronabonus die ze krijgen. Ook politiebonden hebben zich uitgesproken tegen de uitingen.

Radicaal deelde op sociale media onder meer teksten als: "Politiemensen krijgen 300 euro bonus. Even extra cashen om je medemens te onderdrukken. Voor dit racistische machts(misbruik)instituut geen punt!"

Ook heeft de jongerenafdeling een zogenaamde wervingsflyer van de politie gemaakt. Die is verwijderd omdat een van de agenten op de foto zich niet kon vinden in de inhoud. Radicaal staat echter nog volledig achter die boodschap.

Paauw: grove belediging, volledig misplaatst

Hoofdcommissaris Paauw voelt zich genoodzaakt te reageren, laat hij in een persverklaring weten. "De onterechte en kwetsende manier waarop politiemensen worden weggezet is een grove belediging en volledig misplaatst", schrijft hij. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar het is spijtig te moeten constateren dat op basis van vooroordelen en generalisaties politiek bedreven wordt."

De hoofdcommissaris zegt in moeilijke tijden juist van politieke partijen te verwachten dat ze nadenken over het verbinden van mensen, maar dat door Radicaal nu juist aandacht wordt besteed aan polarisatie. "Ik vertrouw er volledig op dat mijn mensen ondanks de beledigende teksten professioneel blijven en het werk er niet door laten beïnvloeden", aldus Paauw.

Woensdag maakte minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekend dat politiemensen een eenmalige uitkering van 300 euro krijgen, omdat de politie al langere tijd te maken heeft met een hoge werkdruk en onderbezetting.

Een screenshot van de zogenaamde 'flyer'. Die is verwijderd vanwege het portretrecht, dus niet omdat Radicaal niet meer achter de inhoud zou staan.

Politiebond vraagt OM om actie

De Nederlandse politievakbond ACP zegt aan het Openbaar Ministerie (OM) te vragen of er iets te doen is tegen de actie van Radicaal. "Dit is buiten iedere proportie", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "We gaan daarom kijken wat we ermee kunnen. Het leeft enorm onder agenten op sociale media. Ze zijn heel boos, daarom moet dit worden aangepakt."

Ook de Nederlandse Politiebond is boos over de teksten. "Wat een stelletje droeftoeters. Schandalig en ziek. Mag hopen dat ze hier afstand van nemen", schrijft afdelingsvoorzitter van de Nederlandse Politiebond Koen Simmers op Twitter.

De jongerenorganisatie heeft nog niet gereageerd op de ophef over de teksten. BIJ1 heeft één zetel in de gemeenteraad van Amsterdam, maar wil in meer steden afdelingen beginnen.