Politiemensen krijgen een eenmalige uitkering van 300 euro, omdat de politie al langere tijd te maken heeft met een hoge werkdruk en onderbezetting, maakt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) woensdag bekend.

"Werkdruk en onderbezetting zijn een groot punt van zorg", aldus Grapperhaus. "Tegelijkertijd leveren onze politiemensen een bovenmenselijke prestatie en staan ze er weer elke dag."

Daarom heeft de minister in overleg met de korpschef besloten "als blijk van waardering" met een eenmalige tegemoetkoming te komen.

Het is de bedoeling dat het bedrag nog dit jaar wordt uitgekeerd. Het geld komt uit het personeelsbudget van de politie.

Al het personeel tot schaal 15 komt in aanmerking. Het gaat dan om vrijwel alle werknemers, behalve de 'strategische top', zoals de korpsleiding, de eenheidsleiding en een aantal directeuren.

Politiebonden reageren positief

Politievakbond ANPV en de Nederlandse Politiebond (NPB) reageren positief op de eenmalige uitkering. "Het is echt even een opsteker voor politiemensen en is meer dan terecht", zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. "Maar we willen wel benadrukken dat dit uit de eigen politiebegroting komt."

De ANPV vindt het een goed gebaar. "Het doet recht aan de stap naar voren die de collega's het afgelopen jaar in de maatschappij hebben gedaan", laat een woordvoerder weten.

Het kabinet maakte eerder al bekend dat zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect met de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 te maken hebben 1.000 euro ontvangen. Met deze bonus willen de Tweede Kamer en het kabinet hun "waardering en dankbaarheid" tonen.

Nederlandse BOA Bond: Ook boa's hebben recht op bonus

De Nederlandse BOA Bond en BOA ACP zijn van mening dat ook boa's recht hebben op een bonus wegens de werkdruk. Zij hebben woensdag bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten dat er sprake moet zijn van gelijke behandeling.

"Boa's gaan, net als politieagenten, voorop bij het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus. Het is logisch dat dan ook de boa's een extra beloning krijgen voor het harde werk", aldus Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond.

Stelling