De berging van de ontspoorde metro in Spijkenisse is woensdag afgerond, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het metrostel schoot enkele dagen geleden door een stootblok en belandde vervolgens op een kunstwerk.

Het overhangende deel van de metro werd dinsdagavond al geborgen. De resterende achterste wagon, die nog op de rails stond, is ontkoppeld en rond 11.30 uur omlaag gehesen.

De veiligheidsregio sloot op voorhand niet uit dat de bergingsactie ook woensdag de hele dag in beslag zou nemen, maar het verliep vlotter dan gepland. "Dinsdag moesten we na het optillen eerst nog wat wegslijpen, omdat aan de onderkant verwrongen staal zat", zegt een woordvoerder. "Nu bleek dat niet nodig te zijn."

De voorste wagon werd dinsdag op een dieplader gehesen en afgevoerd naar de Waalhaven in Rotterdam, waar het wordt onderzocht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Datzelfde zal nu gebeuren met het achterste deel.

Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk
61
Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk

Bestuurder was enige inzittende van metro

Het voorste metrostel kwam in de nacht van zondag op maandag op een kunstwerk in de vorm van een walvisstaart terecht, nadat het door een stootblok schoot. Het overhangende deel hing ongeveer 10 meter boven de grond bij station De Akkers.

De metrobestuurder, de enige inzittende, raakte niet gewond en kon het voertuig zelfstandig verlaten. Hij werd maandag aangehouden en verhoord, en mocht daarna naar huis. Volgens de veiligheidsregio is het aanhouden van de bestuurder een standaardprocedure bij zware incidenten.