De berging van het ontspoorde metrostel in Spijkenisse is dinsdagochtend van start gegaan. Het voertuig is klaargemaakt om opgehesen te kunnen worden. Sinds 8.00 uur proberen bergers het ontspoorde metrostel, dat op een beeld van een walvisstaart rust, op te takelen.

Maandag werden in de omgeving al bomen en struiken gesnoeid en werd ruimte gemaakt voor de benodigde apparatuur.

De veiligheidsregio heeft mensen opgeroepen hulpverleners de ruimte te geven en niet naar de plek te komen waar de metro van de Rotterdamse vervoerder RET door het stootblok is geschoten. Ook de burgemeester van de gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, vraagt geïnteresseerden de berging online te bekijken en niet naar de locatie te komen. "Het wordt te druk en corona is ook in ons midden", twittert burgemeester Foort van Oosten.

Het metrotoestel schoot in de nacht van zondag op maandag door een stootblok, om vervolgens op 10 meter hoogte op een kunstwerk achter het metrostation te blijven hangen. Er zaten geen passagiers in het toestel en niemand raakte gewond.

Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk
61
Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk

Zwarte doos moet meer informatie over ongeluk bieden

Maandag heeft de veiligheidsregio een plan opgesteld om het toestel veilig weg te halen. De metrobestuurder is door de politie gehoord en naar huis gestuurd. De zwarte doos van de metro zal worden uitgelezen om te achterhalen wat er precies gebeurd is.

Het bizarre ongeluk was wereldnieuws. Media op alle continenten maakten maandag melding van de metro die op een enorme walvisstaart balanceerde.