De berging van het ontspoorde metrostel in Spijkenisse begint dinsdag om 6.30 uur, bevestigt een woordvoerder van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond na berichtgeving door Rijnmond. Twee woningen worden voor de zekerheid ontruimd.

Vanaf 6.30 uur zal het toestel worden klaargemaakt om het op te hijsen. Ongeveer wanneer de zon opkomt (iets na 7.30 uur), zal er met hijskranen worden geprobeerd het toestel van zijn plek te halen.

Maandag is de omgeving al voorbereid voor de berging, door bomen en struiken te snoeien en ruimte te maken voor de apparatuur.

De veiligheidsregio heeft mensen opgeroepen hulpverleners de ruimte te geven en niet naar de plek te komen waar de metro door het stootblok is geschoten.

Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk
61
Metro in Spijkenisse schiet van de baan en belandt op kunstwerk

Geen gewonden gevallen bij ongeval

Het metrotoestel schoot in de nacht van zondag op maandag door een stootblok, om vervolgens op 10 meter hoogte op een kunstwerk te blijven hangen. Er waren geen passagiers in het toestel en niemand raakte gewond.

Gedurende de dag heeft de veiligheidsregio een plan opgesteld om het toestel veilig weg te halen. De metrobestuurder is door de politie gehoord en naar huis gezonden. De zwarte doos van de metro zal worden uitgelezen om te achterhalen wat er precies gebeurd is.