Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 26 jaar en 8 maanden cel geëist tegen Jawed S., de man die in 2018 twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal Station. De eis komt overeen met de straf die de rechtbank in Amsterdam hem eerder heeft opgelegd.

"Waarom wij", is volgens de aanklager nog altijd de grote vraag die de slachtoffers kwelt.

De man liep ongeveer drie kwartier rond op het station voordat hij de twee mannen neerstak. Een van hen liep een dwarslaesie op en is sindsdien gebonden aan een rolstoel. De slachtoffers zijn voor het leven getekend, zeiden ze in een videoverklaring. De rechtbank wees eerder een schadevergoeding van omgerekend 3 miljoen euro toe.

S. ging in beroep omdat hij de straf te hoog vond. Hij bood vorige week voor het eerst zijn excuses aan, wat opvallend was omdat hij eerder herhaaldelijk verklaarde dat hij zijn daad zo weer zou herhalen. Het hof stelde hem veel vragen over waarom hij ineens spijt had. Volgens het OM is daar geen overtuigend antwoord op gekomen en zou hij met zijn excuses alleen een lagere straf willen krijgen.

De nu 21-jarige S. kwam vanuit Duitsland naar Amsterdam en viel op het station de twee willekeurig gekozen slachtoffers - beiden 38 jaar - aan uit woede over de cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders had uitgeroepen. Kort na de aanval schoot een politieman S. neer.

Het hele incident speelde zich af in negen seconden. Volgens het OM is door het "buitengewoon snelle handelen" van de politie erger voorkomen.

'Vrijheid van meningsuiting moet beschermd worden'

De advocaat-generaal (zo heet een officier van justitie in hoger beroep) zei dat een forse straf past bij wat S. heeft gedaan, maar hij wil ook een signaal afgeven om te voorkomen dat anderen zijn voorbeeld volgen. In zijn requisitoir refereerde hij naar de aanslag in Nice vorige week en de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty.

Het feit dat Wilders als gevolg van eerdere bedreigingen de cartoonwedstrijd moest afblazen, is volgens hem een "grove aantasting van de Nederlandse democratie". "De vrijheid van meningsuiting is een onvoorstelbaar groot goed, dat wij kosten wat het kost moeten beschermen."

Zijn advocaat zei dat S. anders over zijn daad is gaan denken nadat hij de verhalen van de slachtoffers hoorde tijdens de zitting van de rechtbank. "Dat zette hem aan het denken." Ze verzocht het hof dit mee te nemen bij het bepalen van de straf, evenals het feit dat hij "een jonge jongen" was van negentien jaar oud toen hij toesloeg. De raadsvrouw noemde de strafeis te hoog en vroeg de raadsheren haar cliënt iets van perspectief te bieden voor de toekomst.

Het gerechtshof doet op 16 november uitspraak.