Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek geopend naar beschuldigingen van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen een 34-jarige Nederlandse kunstenaar. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM aan NU.nl. Zeker twintig mannen en vrouwen beschuldigen de beeldend kunstenaar in NRC van verkrachting, aanranding, geweld en stalking.

NRC sprak tijdens een drie maanden durend onderzoek met zo'n tachtig betrokkenen. Daaruit bleek dat gedurende een periode van veertien jaar meerdere mensen slachtoffer zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag van de kunstenaar. Volgens de krant deden zeker vijf slachtoffers hiervan aangifte.

Een van de slachtoffers verklaart aan de krant dat ze twee jaar lang bijna wekelijks is geslagen of geschopt. Vier vrouwen zeggen slachtoffer zijn te geworden van verkrachting, aanranding, huiselijk geweld, intimidatie en/of stalking.

Bij de krant zijn ook negen beschuldigingen bekend van aanranding en, in enkele gevallen, intimidatie en/of geweldpleging. Nog eens zeven mannen en vrouwen zeggen tegen NRC slachtoffer te zijn geweest van bedreiging en/of diefstal.

De kunstenaar wil niet inhoudelijk reageren tegen NRC. Hij beschrijft het onderzoek van de krant als "een heksenjacht"