Het vijftienjarige meisje uit het Noord-Brabantse dorp Berghem voor wie woensdag een AMBER Alert werd verstuurd, is gevonden. Het meisje is ongedeerd en agenten hebben een verdachte aangehouden, meldt de politie van Oost-Brabant. Donderdagochtend volgt mogelijk meer informatie.

Het meisje werd vrijdag voor het laatst gezien toen zij in Berghem bij een onbekende man in de auto stapte. De politie meende dat ze in "zorgwekkend gezelschap" verkeerde en dat ze mogelijk in levensgevaar was. Het is onbekend of de man in kwestie ook de aangehouden persoon is.

Ook is nog onbekend waar de tiener gevonden is. Volgens het Brabants Dagblad zou ze zich mogelijk in Groningen bevonden hebben.

De familie is onderweg om haar op te halen, laat hun woordvoerder Jeroen Baardemans weten. "Ze zijn enorm blij, zielsgelukkig, opgelucht, alles wat je maar kunt bedenken, dat ze veilig en in goede gezondheid is aangetroffen en dat ze weer met haar herenigd kunnen worden."

Over details van wat er is gebeurd zegt Baardemans geen uitspraken te kunnen doen. Hetzelfde geldt over de verdachte. "Dat zijn echt zaken die verder uit het politieonderzoek moeten komen. Dat is voor de familie nu ook van later zorg."

'AMBER Alert is zwaarste middel van politie'

Eerder had de politie al een Vermist Kind Alert uitgestuurd, wat wordt gedaan wanneer er nog geen sprake is van levensgevaar, maar wel van ernstige zorgen over het welzijn van het kind. Dinsdag werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Dat leverde vier tips op.

Een woordvoerder van de politie Oost-Brabant liet woensdag weten dat het AMBER Alert "het zwaarste middel" is dat de politie kan inzetten. "Dat doen we niet zomaar."

De melding volgde vijf dagen na haar verdwijning, omdat het onderzoek daar toen pas aanleiding toe gaf. "We zijn er recent achtergekomen dat zij waarschijnlijk bij een vreemde man is ingestapt. Dat feit, in combinatie met de foto van de man en de auto, gaf genoeg extra impulsen om tot deze stap over te gaan."