Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe raden wandelaars aan bekende plekken te vermijden vanwege de verwachte drukte deze zondag in de bossen en op de Veluwe.

Veel mensen trekken de natuur in voor een wandeling vanwege het mooie herfstweer en de herfstvakantie. Het is ook een van de weinige uitstapjes die mogelijk is vanwege de coronamaatregelen.

"Maar ook in het bos geldt de 1,5 meter afstand", aldus Natuurmonumenten. "Een mondkapje dragen is bijvoorbeeld op een overdekte locatie zoals een uitkijktoren verplicht. Groepsvorming is verboden."

Natuurmonumenten zet daarom op de drukste plekken toezichthouders in. Ook gemeenten en veiligheidsregio's zijn alert op mogelijke drukte en kunnen waar nodig drukke wegen en volle parkeerplaatsen sluiten.

'Zoek een rustige plek'

De natuurbeheerders raden wandelaars aan te zoeken naar een rustig alternatief. "Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg", aldus Natuurmonumenten. Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst van "onbekende streken" gemaakt.

Ook op de Veluwe worden veel bezoekers verwacht. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft uitgerekend dat er plek is voor 127.000 wandelaars en fietsers in het uitgestrekte natuurgebied.

"Het is niet nodig om vooraf te reserveren voor een bezoek aan het park. We doen wel een gezondheidscheck aan de poort en er is een registratieplicht. In het park zijn echt doodstille gebieden", aldus een woordvoerder.