De eerste lokale vorst van dit najaar is in de nacht van zaterdag op zondag gemeten, meldt Weeronline. Om 1.40 uur daalde op weerstation Twenthe in Enschede het kwik tot -0,4 graden.

De laatste keer dat het in ons land ergens vroor, was op 16 mei. In het Gelderse Hupsel daalde het kwik toen naar -0,3 graden.

Aan de grond kwam het in de nacht van zaterdag op zondag op meer plaatsen tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd ook gemeten op weerstation Twenthe. De temperatuur daalde op die hoogte naar -3,0 graden. De komende uren kan de temperatuur nog verder dalen.

Op 20 september vroor het voor het eerst sinds het voorjaar al aan de grond. Ook toen had Twenthe de primeur.

Gemiddeld komt het in Nederland op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. Vorig jaar vond de eerste lokale vorst plaats op 29 oktober. In het Drentse Eelde daalde het kwik toen tot -0,4 graden.

In 1971 vroor het al op 15 september

15 september 1971 is de vroegste datum ooit voor de eerste lokale vorst. In het Gelderse Deelen werd toen een temperatuur van -0,1 graden gemeten. Een dag later kwam het op meerdere plaatsen tot vorst, waaronder in De Bilt. Daarmee was het de vroegste officiële vorstdag na de zomer.

In 2000 duurde het het langst voordat het ergens in het land vroor. Pas op 16 december daalde de temperatuur in het zuiden van het land tot onder de 0.