Koning Willem-Alexander is vrijdag ondanks de coronamaatregelen naar Griekenland vertrokken om daar vakantie te vieren. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet bevestigen dat de koning in Griekenland zit, maar zegt desgevraagd dat hij en zijn gezin "zich aan de coronamaatregelen en de geldende reisadviezen houden". In de Tweede Kamer is met ergenis gereageerd op het bezoek van de koning.

Met het regeringstoestel PH-GOV landde hij rond 17.15 uur in Griekenland, waar hij een vakantiehuis heeft.

De koning en zijn gezin hebben een vakantievilla op de Peloponnesos, het grootste Griekse schiereiland. In dat gebied geldt volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken code geel (let op, veiligheidsrisico's). Er geldt een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) voor de Griekse eilanden.

De RVD zegt dat het om een privéaangelegenheid gaat en geen verdere uitspraken hierover te doen. Het is daarom niet duidelijk of de koning alleen in Griekenland is of dat zijn gezin met hem is meegereisd.

Ingewijden weten dat de koning vrijdagmiddag in Griekenland is aangekomen. Ook is de vlag op Paleis Huis ten Bosch gestreken, wat betekent dat er geen aanwezigen zijn. Getuigen zagen het regeringstoestel, een Boeing 737, eerder op de dag al vertrekken vanaf Schiphol.

Politici reageren verrast

Het kabinet maakte eerder deze week extra maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook raadde premier Mark Rutte Nederlanders af om tijdens de herfstvakantie af te reizen naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Voor de bestemming van de koning geldt een geel reisadvies.

Vicepremier Hugo de Jonge wist tijdens de wekelijkse persconferentie nog niets van de vakantie van de koning. "Dat is mij niet bekend", aldus de minister van Volksgezondheid.

Oppositiepartij GroenLinks eist opheldering van minister-president Rutte. "Als de koning nu op vakantie gaat, is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland", vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.

Ook regeringspartij D66 reageert verrast. "Juist gezien de voorbeeldfunctie die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk in je eigen omgeving te blijven", zegt Kamerlid Joost Sneller van D66.

Al eerder ophef over vakantie van de koning

Willem-Alexander en Máxima kwamen eerder dit jaar in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland geen 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen.

Het koningspaar was op dat moment op vakantie op het Griekse eiland Milos. Voor dat eiland geldt inmiddels een oranje reisadvies.