Een van de mannen die van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland wordt verdacht, heeft vorig jaar in de gevangenis in Vught de boel kort en klein geslagen. Hij werd daarbij aangemoedigd door Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Mouad M. ging door het lint, omdat hij niet met zijn advocaat kon bellen. Hij gooide onder meer met stoelen en tafels, wierp de loopband in de fitnessruimte omver en probeerde een slot te vernielen.

De schade bedroeg een kleine 30.000 euro. M. handelde naar eigen zeggen uit frustratie, omdat het personeel hem "het bloed onder de nagels vandaan haalde". Mohammed B., die ook in deze gevangenis zit, riep tijdens de woede-uitbarsting van M. onder meer: "Allahu akbar (God is groot, red.)"

De in Marokko geboren verdachte is inmiddels overgeplaatst naar een andere gevangenis. M. staat woensdag in de rechtbank in Rotterdam terecht voor onder meer voorbereidingshandelingen voor een terroristische aanslag.

In juni 2018 werd hij samen met Ahmed B. aangehouden. Dit gebeurde op basis van onderschepte informatie die zou duiden op de voorbereiding op een aanslag met wapens en explosieven.

In chats werden onder meer foto's van een politiebureau in Rotterdam als potentieel doelwit gedeeld en B. zou contact hebben gehad met "een zuster" die wel een bomgordel wilde dragen.