Een 35-jarige man uit Frankrijk is vrijdag door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel wegens de verkrachting van een 98-jarige vrouw. De man drong in mei de woning van het slachtoffer in Lelystad binnen en verkrachtte haar meerdere malen.

In de nacht van 27 op 28 mei belde de man bij de vrouw aan. Toen het slachtoffer de deur van haar aanleunwoning op een kier had geopend, duwde de man haar opzij en eiste hij geld, aldus de rechtbank.

Binnen vergreep hij zich bij herhaling aan de vrouw, die zich wegens haar fysieke beperkingen en hoge leeftijd niet kon verzetten. De vrouw heeft verklaard dat de man haar heeft mishandeld en onder meer op haar pacemaker heeft geslagen.

De man heeft gezegd dat het slachtoffer vrijwillig meewerkte, maar hier gaat de rechtbank niet in mee. Uit het lichamelijk onderzoek bij het slachtoffer kwamen diverse verwondingen aan het licht, onder meer op de plek van de pacemaker.

De rechtbank noemt het in het vonnis "schokkend" dat de man tijdens zijn berechting heeft verklaard dat hij van plan was nogmaals bij het slachtoffer langs te gaan en ook stappen in die richting had ondernomen.

In Frankrijk heeft de man een strafblad, voor onder meer huiselijk geweld. De rechtbank heeft hem een jaar langer opgelegd dan door het Openbaar Ministerie (OM) werd geëist.