Burgemeester Theo Weterings van Tilburg legt de verantwoordelijkheid voor het schenden van de coronaregels op het plein bij het voetbalstadion van Willem II bij de feestende voetbalfans.

"Het is de verantwoordelijkheid van de mensen daar dat ze zich niet aan de regels gehouden hebben", zei Weterings vrijdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Naar eigen zeggen gaf Weterings na overleg met politie en justitie een vergunning voor de samenkomst omdat de fans anders toch bij elkaar gekomen zouden zijn."We moesten er hoe dan ook van uitgaan dat ze bij elkaar zouden komen. We willen graag weten waar ze komen", aldus Weterings.

Weterings, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, gaf een vergunning voor het feest bij het stadion, waar zich volgens hem donderdagavond zo'n vijfhonderd fans verzamelden zonder 1,5 meter afstand te houden. Ook zongen ze, wat in strijd is met de coronaregels.

Politie- en boabonden zijn verbijsterd over de keuze van de Tilburgse gemeente. Ook een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg betreurt de gang van zaken, vertelt ze aan NU.nl: "Het is wrang, omdat 1 kilometer verderop zorgmedewerkers er alles aan doen om coronapatiënten beter te maken."

Op de vraag waarom hij niet heeft ingegrepen verwees Weterings naar de mogelijke effecten die dat ingrijpen met zich mee zou hebben gebracht. "We laten de verantwoordelijkheid bij de mensen. De supporters hebben hun eigen gezondheid in gevaar gebracht en die van de mensen om hen heen."

Hij weet niet of iedereen die op het plein was ook geregistreerd is. Op beelden is te zien dat iedereen gewoon door de geopende hekken liep zonder dat iemand gecontroleerd werd. "Het risico is voor hen, ze hadden zich aan de regels moeten houden", reageerde Weterings.

Willem II-supporters negeren coronaregels bij evenement in Tilburg
68
Willem II-supporters negeren coronaregels bij evenement in Tilburg