In acht regio's wordt deze week het risiconiveau aangepast van 'waakzaam' naar 'zorgelijk', melden verschillende media woensdag op basis van bronnen in Den Haag. Het gaat om de veiligheidsregio's Brabant-Noord en Brabant Zuidoost, Gooi- en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Zuid-Holland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Flevoland en Groningen.

De maatregel betekent dat bij het ingaan van de maatregelen ook in deze regio's de kroegen eerder dicht moeten en er een verbod gaat gelden op feesten, uitjes en andere groepsactiviteiten met meer dan vijftig personen. De nieuwe 'zorgelijke' veiligheidsregio's worden waarschijnlijk deze week aangekondigd, meldt De Telegraaf.

Voor de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden gelden sinds afgelopen zondagavond deze en andere regiospecifieke maatregelen al.

Rutte liet dinsdagavond tijdens een debat over de coronamaatregelen al weten dat er waarschijnlijk acht nieuwe regio's bij zouden gaan komen. In dit debat erkende hij dat de aangepaste sluitingstijd voor de horeca waarschijnlijk niet voldoende zal zijn om een tweede golf aan coronabesmettingen tegen te gaan.