Een inmiddels gesloten coffeeshop in Terneuzen en de toenmalige directeur moeten vanwege een veroordeling voor handel in softdrugs 11 miljoen euro betalen aan de Staat. Dat heeft het gerechtshof Den Haag woensdag besloten.

Coffeeshop Checkpoint behaalde enorme winsten voordat de onderneming in 2009 gesloten werd. Dagelijks kwamen er twee- tot drieduizend klanten uit zowel binnen- als buitenland.

Het bedrag dat nu aan de Staat betaald moet worden, is de helft van de winst die de coffeeshop tussen 2006 en 2008 behaalde.

Het hof heeft rekening gehouden met de omstandigheden waarin de Zeeuwse coffeeshop kon uitgroeien tot de grootste van het land. Checkpoint werd jarenlang gedoogd door de gemeente Terneuzen met medeweten van het Openbaar Ministerie (OM).

De Staat eiste een groter bedrag van de 22,5 miljoen euro winst die de coffeeshop behaalde. De rechtbank ging daar niet mee akkoord, omdat de overheid ook inkomsten heeft verkregen uit de exploitatie van de coffeeshop. Daarbij moest de overheid geweten hebben dat die hoge winsten alleen maar behaald konden worden als de coffeeshop meer handel op voorraad had dan was toegestaan, aldus de rechtbank.

Ondanks deze omstandigheden vindt de rechtbank het niet aanvaardbaar dat de coffeeshop en de directeur al het geld dat verdiend is door de illegale activiteiten mogen behouden. Daarom moet de helft van de winst aan de Staat worden betaald.