Het is de derde dinsdag van september en dit betekent dat het Prinsjesdag is. Koning Willem-Alexander heeft de troonrede uitgesproken en daarna zijn de rijksbegroting en de miljoenennota gepresenteerd. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Goedemiddag! Mijn naam is Lauren Heeremans en via dit liveblog hou ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Prinsjesdag.
dinsdag om 16:29
Het nieuws rondom Prinsjesdag droogt op en daarom ga ik het liveblog afsluiten. Groot nieuws rondom de begroting kun je vinden in aparte berichtgeving op NU.nl. Bedankt voor het volgen en nog een fijne avond!
dinsdag om 16:19
Voor het betreden van de Grote Kerk moesten de Kamerleden en leden van het kabinet hun handen ontsmetten. (Foto: BrunoPress)
dinsdag om 16:16
Hoewel het moeilijk is te zeggen wat Prinsjesdag precies voor jou betekent, is het wel mogelijk een algemene inschatting te maken van wat bepaalde soorten huishoudens gaan merken van het nieuwe kabinetsbeleid. Gebruik hier een tool om de effecten per type huishouden te bekijken.
dinsdag om 16:14
Bekijk hier hoe minister Wopke Hoekstra (Financiën) de miljoenennota aanbood aan de Tweede Kamer
Hoekstra biedt miljoenennota aan in de Tweede Kamer
Hoekstra biedt miljoenennota aan in de Tweede Kamer
dinsdag om 15:37
Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, vindt de aangeboden begroting niet goed genoeg. "Er moet veel meer geld komen voor werk, wonen en zorg. Het is spannend of het ons lukt om de coalitie te overtuigen. We hebben een tegenbegroting gemaakt met GroenLinks en SP, dus we laten zien dat het echt wel kan."
dinsdag om 15:29

Interview Hoekstra: 'Klap moet nog komen, maar er zijn ook lichtpuntjes'
De begroting van minister Wopke Hoekstra (Financiën) voor volgend jaar staat uiteraard in het teken van de coronacrisis. De extra kosten lopen in de tientallen miljarden, al valt het woord 'bezuinigen' nog nergens. In een interview met NU.nl waarschuwt de bewindsman dat een deel van de klap nog moet komen, maar hij zegt ook lichtpuntjes te zien. Lees hier interview hier

dinsdag om 15:23
Minister van Financiën Wopke Hoekstra betreedt de Tweede Kamer met het koffertje met daarin de miljoenennota. (Foto: Pro Shots)
dinsdag om 15:20
Koning Willem-Alexander heeft dinsdag op Prinsjesdag de troonrede van 2020 uitgesproken. Bekijk hier de belangrijkste punten terug.
Dit waren de belangrijkste punten uit de troonrede
Dit waren de belangrijkste punten uit de troonrede
dinsdag om 15:10
Hoekstra is klaar met de aanbieding van de miljoenennota en de rijksbegroting. Morgen zal de Tweede Kamer debatteren over de inhoud van de begroting.
dinsdag om 15:08
"Dit is geen normale begroting. De kans is groot dat alle getallen in het koffertje straks weer anders zijn. Het blijft sturen in de mist. Maar we doen wat nodig is", aldus Hoekstra.
dinsdag om 15:07
Het klimaatakkoord en het pensioenakkoord zullen worden uitgevoerd. De investeringen in het onderwijs zullen ook worden uitgevoerd en het extra budget voor woningbouw en het terugdringen van de stikstofuitstoot blijven intact, aldus Hoekstra.
dinsdag om 15:05

"En toch is er reden om met vertrouwen naar toekomst te kijken. We gaan door een diep dal, maar onze economische fundamenten zijn sterk. We moeten als overheid de stabiele factor zijn."

dinsdag om 15:04
Minister Wopke Hoekstra: "We hebben te maken met de sterkste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor een belangrijk deel moet de klap nog komen. Volgend jaar loopt de werkeloosheid op."
dinsdag om 15:00
Kamervoorzitter Khadija Arib opent de vergadering.
dinsdag om 14:59
Minister van Financiën Wopke Hoekstra arriveert in de Tweede Kamer voor de presentatie van de Miljoenennota 2020 en de Rijksbegroting 2020.
dinsdag om 14:51
Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP, vindt dat in de troonrede te weinig nadruk is gelegd op mensen met een vitaal beroep. "De coronacrisis heeft ons laten zien hoezeer we als samenleving afhankelijk zijn van de mensen in de vitale beroepen. Zij verdienen meer waardering. Het is niet eerlijk dat zorgverleners massaal in actie moeten komen en afgescheept worden met een kleine eenmalige bonus en een applaus. "
dinsdag om 14:44
Bij het Paleis Noordeinde, waar normaal gesproken de balkonscène plaatsvindt, hebben twaalf betogers zich vastgeketend aan de poort, laten de klimaatactivisten van Extinction Rebellion weten aan NU.nl. Ze eisen een burgerberaad bij de vorming van klimaatbeleid. De demonstranten zijn omsingeld door de politie. (Foto: Extinction Rebellion)
dinsdag om 14:39

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag noemt de organisatie rondom Prinsjesdag tot nu toe "goed gelukt", maar zegt pas tevreden te zijn als vanavond ook blijkt dat alles goed is gegaan. Hij zegt in de tv-uitzending van de NOS blij te zijn dat voor de Grote Kerk is gekozen, maar blijft het jammer vinden dat de Ridderzaal vanwege de coronamaatregelen niet gebruikt kon worden. 

Of de troonrede volgend jaar ook in de Grote Kerk wordt uitgesproken, kon hij nog niet zeggen. De Ridderzaal wordt volgend jaar verbouwd.

dinsdag om 14:21
Geert Wilders van de PVV noemt de troonrede tegenover het NOS Radio 1 Journaal weinig herkenbaar. "De gewone Nederlander, die het nu heel moeilijk heeft, daar ging het niet over."
dinsdag om 14:17
Ook Jesse Klaver van GroenLinks reageerde in de radio-uitzending op de troonrede. "Het ging veel over solidariteit. Maar de plannen om dat echt vorm te geven ontbraken. Ik heb heel weinig over klimaatverandering gehoord, het was echt weer ouderwetse politiek. Ze moeten nog aan de slag om ervoor te zorgen dat alle mensen in Nederland in een leefbaar land kunnen leven."
dinsdag om 14:15
Reacties van Kamerleden op de troonrede stromen ondertussen binnen. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de troonrede mooi vond. "Omdat de koning de ernst van de zaak combineerde met optimisme naar de toekomst. We hoeven nu niet in paniek te gaan bezuinigen, omdat we de afgelopen jaren een buffer hebben opgebouwd. Die moeten we sneller opgebruiken dan gehoopt, maar dat is natuurlijk wel waar die voor bedoeld is", aldus Dijkhoff.
dinsdag om 14:13
Om 14.00 uur steeg het kwik bij meetpunt Voorschoten/Valkenburg naar 28,9 graden. Niet eerder was het op Prinsjesdag in de omgeving van Den Haag zo warm als vandaag. Het vorige record dateert van 1961. Op 19 september 1961 werd het 28,7 graden.
dinsdag om 13:57
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Grote Kerk direct verlaten na het uitspreken van de troonrede. (Foto: BrunoPress)
dinsdag om 13:43
De koning en koningin en hun gezelschap verlaten meteen de Grote Kerk. Waar ze naartoe gaan, is niet bekendgemaakt. Het is in ieder geval zeker dat er geen balkonscène volgt.
dinsdag om 13:42
De koning heeft de troonrede uitgesproken. "Leve de koning! Hoera, hoera, hoera!", zegt de voorzitter. De rest van de Grote Kerk is stil, omdat roepen en schreeuwen vanwege het coronavirus niet mag.
dinsdag om 13:41
"We moeten over deze crisis heen de toekomst zien en blijven werken voor alle generaties."
dinsdag om 13:41
"De coronacrisis stelt ons op de proef in alles wat belangrijk is: gezondheid, werk en vriendschappen."
dinsdag om 13:40
"Tot slot is het door het coronavirus nog duidelijker geworden hoe belangrijk het is dat de zorg ook voor toekomstige generaties beschikbaar is."
dinsdag om 13:36
De koning haalt de moord op advocaat Derk Wiersum van een jaar geleden aan en benoemt het belang van de strijd tegen criminaliteit.
dinsdag om 13:33
De koning noemt de eerdere noodpakketten van het kabinet, maar zegt ook dat het voor werknemers makkelijker moet worden om de overstap te maken naar sectoren met een tekort aan personeel. Ook zegt hij dat bedrijven zich moeten aanpassen aan "de nieuwe realiteit".
dinsdag om 13:30
"Nederland blijft steun geven aan de kwetsbaarste regio's in de wereld die zwaar door corona zijn getroffen. Het is duidelijk dat de wereld zich over de coronacrisis heen moet voorbereiden op een volgende pandemie of andere externe schok. Corona laat zien dat we samen sterker staan in een crisis als deze."
dinsdag om 13:29
"De internationale gevolgen kunnen moeilijk worden onderschat, zowel in economisch als in geopolitiek opzicht."
dinsdag om 13:27
"Nu moeten we ons schrap zetten voor een zware economische terugslag. Hoe precies hangt af van wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep zal houden."
dinsdag om 13:27
"De regering maakt de keuze niet te bezuinigen, maar juist te investeren."
dinsdag om 13:25
"Toch gebeurt er ook veel goeds. Het blijft bijzonder hoe Nederlanders er voor elkaar zijn als de nood aan de man komt."
dinsdag om 13:23
"Corona raakt ons op school en werk, in het gemis van een aanraking, maar ook in het gevoel van vertrouwen."
dinsdag om 13:22
"Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens alles anders. Ook deze Prinsjesdag, niet in de Ridderzaal, is anders."