De sanering van de varkenshouderij levert niet de verwachte beperking van stikstofuitstoot op, meldt onderzoeksplatform Investico in samenwerking met EenVandaag. Onvoldoende boeren zouden met hun bedrijf willen stoppen.

Minister Carola Schouten (Landbouw) is van plan honderden varkensboeren uit te kopen, om zo de uitstoot van stikstof te verminderen. Dit als alternatief op haar veevoerplan, dat vorige maand sneuvelde vanwege de beperkte stikstofreductie van de maatregel.

Voor de saneringsregeling vertrouwde Schouten op een berekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die volgens Investico te optimistisch is. "De stopregeling voor varkensboeren was aanvankelijk overtekend, maar inmiddels haakt de ene na de andere boer af", stelt het onderzoeksplatform. Van de 407 boeren die aan de voorwaarden voldoen, zou slechts 50 tot 60 procent daadwerkelijk tekenen.

Ook zou het PBL er in zijn berekening van uitgegaan zijn dat alleen bedrijven dicht bij natuurgebieden (die de meeste stikstofschade veroorzaken) deel konden nemen aan de uitkoopregeling. Dit zou echter niet het geval zijn, waardoor het PBL op een te hoge reductie van stikstofneerslag zou uitkomen.

Ministerie houdt vast aan berekening PBL

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdt zich vast aan de berekening van het PBL. Een woordvoerder zegt in gesprek met Investico dat de maatregelen voldoende opleveren en dat er geen tekort zal ontstaan. Mocht dit uiteindelijk toch het geval zijn, dan "zal het kabinet nieuwe maatregelen treffen".

De minister heeft de geplande stikstofbesparing beloofd aan de woning- en wegenbouw, die afhankelijk zijn van de zogeheten stikstofruimte.