De gemeente Amsterdam stelt het algehele vuurwerkverbod met een jaar uit, omdat alternatieve vieringen door de coronacrisis niet goed uit de verf kunnen komen. Daarnaast noemt burgemeester Femke Halsema het "onverantwoord" om boa's en agenten te vragen om een afsteekverbod te handhaven, gezien zij het tijdens de coronacrisis al drukker hebben dan normaal.

"Handhaving is mede door de coronacrisis een schier onmogelijke opgave", schrijft Halsema dinsdagmiddag in een gemeenteraadsbrief. De burgemeester verwacht dat tijdens de jaarwisseling een groot aantal illegale feesten wordt georganiseerd, doordat nachtclubs en discotheken nog steeds gesloten zijn.

Handhavers zullen daar hun handen vol aan hebben, redeneert Halsema. Zij wil verder agenten en boa's inzetten om vuurwerkverboden nabij specifieke locaties zoals dierenverblijven, ziekenhuizen en parken te handhaven, en het bestrijden van de handel in illegaal vuurwerk.

Volgens Halsema is ook de weerstand op straat tegen een afsteekverbod gegroeid. Daardoor is de kans groter dat Amsterdammers zich tegen agenten en boa's keren, als zij op hun gedrag worden aangesproken.

Tegen het afsteekverbod liepen ook nog juridische processen, aangespannen door lokale vuurwerkverkopers. Zij vinden de overgangstermijn naar een volledige ban op consumentenvuurwerk te klein. Halsema schrijft op basis van extern juridisch advies dat het invoeren van een algeheel verbod momenteel "juridisch risicovol" wordt geacht.

De burgemeester hoopt volgend jaar wél de geplande veranderingen door te voeren en de dan Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen.

Amsterdam wilde het consumentenvuurwerk uit de stad verbannen en inruilen voor grootschalige centrale vieringen en kleinere vieringen. Het laatstgenoemde initiatief stuit op veel problemen door de geldende coronamaatregelen.

'Onmogelijk om met gering budget coronavrij feest te organiseren'

Volgens Halsema is het nagenoeg onmogelijk voor Amsterdammers om met een gering budget een coronaproof vuurwerkshow op te zetten. Door het aangescherpte samenscholingsverbod wordt het voor de weinige deelnemers die aanwezig mogen zijn een prijzige opgave.

Ook de gemeente heeft onvoldoende mogelijkheden om de kleinere vieringen financieel bij te staan, zodat zij maatregelen kunnen treffen voor een coronavrije viering, schrijft Halsema.

De burgemeester benoemt verder dat het risico bestaat dat bij vieringen überhaupt geen bezoekers mogen zijn, als de uitbraak van COVID-19 in de hoofdstad doorzet. Amsterdam telt al wekenlang het grootste aantal besmettingen per dag. Het afgelopen etmaal kwamen 130 nieuwe besmettingen aan het licht.