De Britse bommenwerper die op de bodem van het Markermeer ligt, is de BK716. Dat heeft het ministerie van Defensie vast kunnen stellen in de eerste week van de bergingswerkzaamheden van het oorlogsvliegtuig. De nabestaanden van de zeven bemanningsleden worden hierover geïnformeerd, laat de gemeente Almere vrijdag weten.

Tijdens de werkzaamheden is een van de motorblokken van de Short Stirling geborgen. Dankzij het registratienummer op het vliegtuigonderdeel kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om de BK716 gaat.

Daarmee wordt het vermoeden van de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 bevestigd. In 2008 werd al een onderdeel van het landingsgestel uit het Markermeer gehaald. Op basis van onderzoek concludeerde de stichting dat het waarschijnlijk om de BK716 ging.

De bommenwerper werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald boven het meer. Aan boord zaten zeven Britse en Canadese bemanningsleden.

Voor de nabestaanden van de bemanningsleden is de ontdekking van afgelopen week een bevestiging van het lot van hun dierbaren, aldus Hilde van Garderen, wethouder Cultuur van de gemeente Almere.

Berging gaat nog weken duren

Samen met een aannemer graaft Defensie de komende weken een gebied van 75 bij 75 meter af om onderdelen van het vliegtuig naar boven te halen. De berging gaat naar verwachting nog vier tot vijf weken duren.

Het gebied wordt met een door gps aangestuurde graafmachine afgegraven, legde Defensie eerder uit aan NU.nl. Vervolgens wordt de grond gezeefd. "Zelfs de kleinste stukjes vinden we."

Mogelijk worden tijdens de bergingswerkzaamheden stoffelijke resten van de bemanningsleden gevonden.