Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft vrijdag een onrustige demonstratie tegen de coronawet beëindigd. De politie moest ingrijpen nadat demonstranten hadden geweigerd zich te verplaatsen naar het Malieveld. Een demonstrant die een agent op een fiets had aangevallen, is aangehouden.

De gemeente Den Haag riep de demonstranten via Twitter op zich te verplaatsen naar het Malieveld en de Koekamp. Agenten van de Mobiele Eenheid (ME) hebben geprobeerd de demonstranten naar deze plekken te begeleiden door onder meer verschillende groepen aan te spreken.

Een groep demonstranten is na de oproep naar het Malieveld gegaan, maar later besloten de demonstranten toch naar het centrum te gaan.

De politie heeft de demonstranten daarom opnieuw gewaarschuwd. Nadat deze waarschuwingen ook niet werden opgevolgd, heeft de burgemeester besloten de demonstratie te beëindigen.

Daarnaast heeft een demonstrant een agent op een fiets aangevallen. Agenten te paard hebben hun collega geholpen, waarna de demonstrant kon worden aangehouden.

Politie gebruikt wapenstokken bij onrustig protest in Den Haag
59
Politie gebruikt wapenstokken bij onrustig protest in Den Haag

Meerdere aanhoudingen niet uitgesloten

De demonstranten hebben gedemonstreerd tegen de coronaspoedwet. Op beelden van Regio15 is te zien dat sommige demonstranten borden droegen met de tekst: "Coronawet maakt meer kapot dan je lief is".

De wet dient als vervanging van de lokale noodverordeningen waarmee de coronaregels momenteel worden gehandhaafd. De coronawet is na felle kritiek aangepast.

Een woordvoerder heeft laten weten dat de politie op dit moment bekijkt of de demonstranten het Malieveld verlaten. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.